dimecres, 23 de novembre del 2016


Davant la violència masclista: Rebobina. Canviem el fil de la història 

De quantes maneres creus que es pot lluitar contra la violència masclista? El proper 25 de novembre se celebra el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones amb molts actes arreu de Catalunya.

Per què es commemora aquest dia?
L’any 1999, l’ONU va donar caràcter oficial a aquesta data que commemorava el violent assassinat de tres germanes, activistes polítiques, en mans de la policia secreta de la dictadura de la República Dominicana al 1960. Pel moviment popular i feminista d’aquest país centreamericà aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència.
Rebobina. Canviem el fil de la història
La campanya d'enguany, que porta aquest títol, ens convida a reflexionar sobre el fet de tornar a fixar l'atenció en allò que volem comprendre. Aquest lema ens dóna la possibilitat de trobar els elements que ens permetin comprendre i interpretar el com i el perquè és imprescindible si volem eradicar la violència masclista i canviar el fil de la història.
De vegades no prestem prou atenció a les primeres senyals d'alerta, les passem per alt. I en aquest gest de no parar atenció, quan no rebobinem, normalitzem i naturalitzem la violència masclista, la legitimem socialment. A la primera senyal d'alerta rebobinem, no podem mirar cap a un altre lloc, perquè eradicar la violència masclista és urgent.
Què es fa? On i quan?
Cada any es duen a terme diverses activitats de sensibilització arreu del territori per commemorar aquest dia. Pots informar-te'n a l'ajuntament o al Punt Jove.


A la Lliga de Debat Universitària tu tens la paraula!
Si us agrada parlar en públic, debatre sobre temes polèmics o d’actualitat i no us espanten els reptes, la Lliga de Debat de la Xarxa Vives d’Universitats és una oportunitat de posar en pràctica les vostres habilitats oratòries. Si curseu una carrera universitària podeu participar en aquesta iniciativa.
Treball en equip, diàleg, expressió i respecte, aquests són els 4 pilars de la Lliga de Debat que la Xarxa Vives d’Universitats organitza des de fa 13 anys per a estudiants universitaris. El concurs s’adreça als estudiants dels territoris de parla catalana (Franja de Ponent, Catalunya, País Valencià, Illes Balears, Andorra, Catalunya Nord i Sardenya).
En l'edició d'enguany, el tema del debat és “Cal que el poder públic controli els mitjans de comunicació?”.
La participació es fa per equips d’entre 2 i 5 estudiants, de la mateixa universitat, i cada equip haurà d’estar representat per un capità o portaveu.
Cada universitat només podrà inscriure un equip.
Un cop tingueu el equips fets cal formalitzar la inscripció mitjançant un formulari al portal de la Xarxa Vives i pagar la inscripció. El termini per apuntar-vos el
2 de desembre.
El concurs es desenvolupa en 2 fases:
- la fase local, que es farà en cada universitat en el cas de la Lliga Universitària
- la
fase final, que tindrà lloc a la Universitat Pompeu Fabra del 27 al 29 d'abril 2017
Què us sembla el repte? Creieu que podeu enfrontar-vos amb altres joves només parlant i sempre amb respecte? Podeu defensar un tema determinat encara que no hi estigueu d’acord? Apunteu-vos a la Lliga de Debat i demostreu que tot això és possible! Més informació : www.jove.cat